~ tgh2 mlm nie nak la citer psal piza...(sodap2) ~
~ tgh lapa nie..emm..piza oh piza.. ~
~ nmpknye aku dh de idea tatkala mlm mnjelma haha ~
~ aku just nk share la resepi piza yg slalu aku wat 4 my family ~
~ tp sbelum tu mau citer skit la masa first time wat piza nie ~
~ bulan 11 2010 aritu my besday then raye haji plak besday my along ~
~ so, nk tau tak aku dpt present ape... (nak tau..nak tau..) ~
~ aku dpt oven agak bsar la gak pmberian angah ngn kak ngah... ~
~ sbb kak ngah tau aku mmg kaki cooking2 nie ~
~ lagipun umah mmg takde oven pun..huhu ~
~ tp time raye haji aritu dorg blek awl.. ~
~ tnpa disangka2 de suara brckp...'ape lg..de oven..pkai la' ~
~ n then mula la aku pk nk wat piza.. ~
~ along aku ckp 'intan nk wat piza..huu bgus2' =) ~
~ mulalah proses pngulian doh ~
Bahan2 doh :
- 360gm tpg gndum
- 2 sudu mkn mnyk zaitun (intan pkai mnyk msak biasa je)
- 1 sudu teh yis segera
- 1/2 sudu teh grm
- air suam scukupnye.. (uli doh)
yis tu MESTI diletakkn gula sdkit utk aktifkn@kembgknnye..(brbuih)
baunye mmg agk krg mnyenangkn..tp tu la yg mnyedapknnye..
Bahan2 topping :
- xyah susah2...ltak je ape yg ado (nuget,sosej,udg,syur,nenas)
- sardin pun boleh...
- sos nye plak...intan pkai je sos cili...sng kan
- yg pntg de cheese bru piza nmenye...ade pham =)
Cara2 :
- utk doh tu...yg pnting cmpurkn bhan2 kering
- n then baru cecair...mnyak,yis..bru la air suam...
- uli la agak2 lmbut k..
- then..perap doh tu..selama sejam (doh dlm bowl ditutup ngn kaen lembab)
- sesudah sejam..doh perlu ditmbuk bbrapa kali (proses 'knock down')
- canai doh ikut bsar mne la nak...huhu (smbil2 tu pnaskan la oven tu suhu 180 celsius)
- dh canai tu ltak dlm pizza pan (intan pkai loyang je..ttup periuk pun bleh)
- cucukkn doh tu ngn garpu dot dot dot....bkar dlm 3-5 mnit...
- kluarkn roti piza tu..then bru ltak sos n topping..n dont forget the cheeseeeeee......
- bkr pd suhu 180 celsius selama 20 mnit...(agak2 dh msak tu kuarkn aje..)
- pastu ape lg mkn timeeeee.....!!!!!!
= nie piza bru diletak topping =
No comments:
Post a Comment
marilah komen mengomen :)